Pavel Dobeš je český folkový písničkář. Hudební vývoj V 60. letech 20. století hrál v Ostravě bigbeat. V dalších letech se orientoval na country a folkovou hudbu. Jarmila byl jeho první velký hit v roce 1981. Jeho hudebním partnerem je Tomas...

Píseň: Prague

Interpret:
Pavel Dobeš
Album:
Něco o Americe
Třicet minut jízdy na východ od Oklahoma City za písečnou dunou, kde stál jsem na jejím vyvýšeném okraji a vzduch v dolině pode mnou byl rozpálen až na 100 oF, zjevilo se mi jako na dlani město Praha. Město tolik opěvované básníky a novináři.

Praha! Středoevropská metropole s překrásným panoramatem Vyšehradu, Petřína a Hradčan. Praha v barevném kolorytu revolučních přeměn. Před branami pražského hradu se střídají stráže.

Přijíždí černý bourák Bayern Motor Werke. Přiváží primátora. Nápravy drnčí na nerovném povrchu. Rychlost otřesná, nepřiměřená. Turisti prchají přes tři nádvoří.

"Brzď, kurva brzď!" řve primátor na šoféra. "Prásk!"

Rozbitý nárazník, urvané dveře, blinkr uražen, reflektory roztříštěny, dokořán rozšklebený kufr, barumky nadranc. Z "bavoráku" je hromada šrotu zabořená do fortelného pilíře katedrály, která se otřásá a mraky zvířeného prachu doprovázejí neuvěřitelnou katastrofu.

Pivaři se vyřítili z Vikárky a přibíhají rovněž někteří reprezentanti GALÉRIE extraktu národa. President, předseda parlamentu, ministři, církev.

"Držte, ... chraňte, ... a braňte korunovační šperky!" křičí kancléř na poručíka ochranky hradu.

Vrtulník Ministerstva vnitra ztrácí orientaci v prostoru. "Orel! ... Orel!, nerozumím, přepínám!" Rádio nepracuje.

Helikoptéra přistává na prolomenou střechu chrámu nad presbytériem a propadá se. Lustry se řítí, tříští se vitráže. Na nádvoří přistávají lešenářské trubky, trámy, krovy, fragmenty pilířů i nepřirozeně zpitvořené tváře chrličů.

Petr Parléř by měl radost!

"To´s přepísk," říká president na adresu primátora.

"Sorry," říká provinile primátor, "příště brzdím dřív!"

"Příště," paroduje president drzého primátora, "příště pojedeš tramvají!"

Zřím Prahu! Nervózní srdce Evropy, s překrásným panoramatem Vyšehradu, Petřína a Proseku!